LISSABON TIP 6: ETEN & DRINKEN

Zoals iedere nationale hoofdstad heeft ook Lissabon een aantal gerechten en dranken die typisch zijn voor de stad of voor het hele land Portugal. Een aantal van de bekende gerechten en dranken wordt bepaald door de ligging van Lissabon aan de oevers van de Taag, maar ook het feit dat de stad op een steenworp afstand van de Atlantische Oceaan draagt bij aan de gastronomische cultuur van Lissabon. Hierdoor wordt de keuken veel bepaald door tal van lekkers uit het water, maar ook uit het achterland van de Portugese binnenlanden. De ligging van de hoofdstad zorgt voor een gevarieerd aanbod van dranken en spijzen waarvan we er een aantal op de pagina presenteren.

Speenvarken

De Portugezen zijn er in geslaagd om het speenvarken te verheffen tot een ware delicatesse. Leitão à Bairrada, zoals de Portugezen een variant van ‘speenvarken van de grill’ noemen, wordt ook wel gerekend tot de zeven gastronomische wereldwonderen. Ideaal voor dit gerecht is een speenvarken van zeven a acht kilo dat wordt gekruid met een deegpasta van onder andere zout, peper, peterselie, bacon en laurier. Deze kruiden worden vermalen tot een mix en aangebracht in de holle ruimten van het speenvarken dat dan wordt dichtgenaaid en vervolgens aan een spit wordt gegrild. Vooral het knapperige vel en het malse smakelijke vlees geven het gerecht een uitermate smakelijke ervaring, zowel in smaak als textuur. Speenvarken wordt ook veel in andere gerechten gebruikt.

Pastéis de nata

Pastéis de nata is het kleine broertje van Pastéis de Belém. Het gebakje is maximaal tien centimeter in diameter. De basis bestaat uit een deeg met opstaande randen. Deze wordt vervolgens gevuld met een crème waarna het nog een kwartiertje wordt afgebakken. In een enkel geval wordt het gebakje nog met rietsuiker afgewerkt waardoor het wel doet denken aan een crème brulée. Het machtige maar gelukkig kleine gebakje is een uitstekende versnapering bij een kopje koffie op één van de vele terrassen in Lissabon.

pasteis

Vis en zeevruchten

Natuurlijk zijn de sardines een populaire versnapering in Lissabon, maar daarnaast zijn er nog tal van andere lekkernijen uit de zee die je kunt eten in de Portugese hoofdstad. Veel vis en zeevruchten staan op de menukaart. Ook bacalhau is een geliefd gerecht. Deze gedroogde kabeljauw wordt op vele manieren bereid. Ook een cataplana met zeevruchten is erg geliefd. Deze koperen wokachtige pot zorgt voor een uniek aroma dat je terug proeft bij iedere hap die je neemt.

Sardientjes

Waar Lissabon op gastronomisch vlak misschien wel het meest bekend om is zijn haar Sardientjes. Dit is ongetwijfeld het meest gegeten visje van de Portugese hoofdstad. Zeker in de avonduren is het alleen al om de geur van sardines, die op vele plekken in de stad worden gebakken, de moeite waard om de straten op te gaan. De meest favoriete bereiding is van de grill met een beetje zout. Maar natuurlijk kun je ze ook in andere bereidingen proeven. De blikjes met sardines hebben ook gretig aftrek. Ze zijn in vele smaken verkrijgbaar en bovendien heb je bij deze variant een nihil risico van graatjes tegen te komen. De sardine is een symbool voor Lissabon. Het is zelfs mogelijk om in een souvenirwinkel een pluche variant te kopen.

Sardientjes

Port

Lissabon is de hoofdstad van Portugal en als er één drank is die niet mag ontbereken op deze pagina is het typische port. Het is zelfs zo dat deze drank zo populair is dat de naam Portugal te danken is aan deze drank. Dat is natuurlijk een grapje, maar andersom mag het duidelijk zijn dat de drank wel genoemd is naar het land waar Lissabon de hoofdstad van is. Het is dus de nationale drank. Deze versterkte wijn heeft een alcoholpercentage van tussen de 18 en 20 procent. De wijn is vrij zoet en wordt vaak als aperitief gedronken of genuttigd als dessertwijn. De wijn wordt gemaakt van druiven uit de nabijgelegen Dourovallei. Tegenwoordig is port een beschermde naam en mogen alleen de portwijnen van Portugal deze naam dragen. Zeker de vintage port is een ware belevenis. Let er wel op dat deze oude wijnen ruim van tevoren worden gedecanteerd en dat een vintage port door zijn lage zuurgehalte snel oxideert waardoor ze maar maximaal 48 uur na het openen van de fles goed te consumeren is.

Madeirawijn

In Lissabon kun je genieten van Madeirawijn. Deze versterkte wijn heeft een duidelijke verwantschap met de port. De wijn is afkomstig van het Portugese eiland Madeira. Meestal wordt als druif de Tinta Negra gebruikt als basis van deze drank. De drank varieert van smaak tussen zoet en droog. De droge Madeira ontleent zich prima als aperitief terwijl de zoete bekend staat als een uitstekende dessertwijn. Ook van deze wijnen zijn er vintage varianten. Deze moeten vaak wel 20 jaar of ouder zijn en hier geldt net als bij de port dat een vintage ruim van tevoren gedecanteerd moet worden en na openen niet lang houdbaar is.

Koffie

Lissabon is ook een echte koffiestad. Ze weten dan ook goed hoe ze deze drank is verschillende varianten moeten bereiden en serveren. Wel is het handig om een beetje op de hoogte te zijn van de Portugese benamingen van de verschillende bereidingen. Een bica is te vergelijken met een espresso en één van de sterkste koffies die in Lissabon worden geserveerd. Een nog sterkere variant wordt hier de Italiano genoemd en is daarmee een ware cafeïne boost. Wil je zwarte koffie, dan bestel je een Carioca. De Galão is dan weer te vergelijken Caffè Latte en dus vooral een groot glas melk met onder de melklaag een laagje sterke koffie. De beste koffiebarretjes zijn makkelijk te herkennen. Ze zullen volgeladen zijn met lokale bewoners van Lissabon. Een uitstekende indicator voor kwaliteit.

Kaas

Als je in Lissabon kaas wilt eten is één van de belangrijkste indicatoren de naam ‘queijo’, dat is namelijk Portugees voor kaas. Gerijpte kaas heet queijo curado en ongerijpte kaas queijo fresco. Zeker de queijo da Serra de Estrela is een populaire kaassoort. Kenmerkend voor deze kaas is dat het gemaakt is van schapenmelk en dat de buitenzijde hard is terwijl de kaas in de binnenzijde zo zacht is dat deze met een lepel kan worden geconsumeerd. Wanneer de kaas wat rijper is, wordt de kaas onder de korst wat harder. Ook vegetariërs kunnen deze kaas met een gerust hart eten. Het stremsel van deze kaas is namelijk plantaardig.

serra